Adakah vaksin HPV menghalang perkembangan kanser serviks? Adakah terdapat kemudaratan yang berkaitan dengan vaksinasi?

Bukti baru yang diterbitkan di Perpustakaan Cochrane menunjukkan bahawa vaksin virus papilloma manusia (HPV) melindungi terhadap lesi serviks pada wanita muda, terutamanya bagi mereka yang telah dapat vaksin di antara umur 15 dan 26 tahun. Ia juga meringkaskan penemuan mengenai kemudaratan yang telah dinilai dalam kajian terkawal rawak.

Kebanyakan orang yang mempunyai hubungan seksual pada satu ketika dalam hidup mereka akan terdedah kepada virus papilloma manusia (HPV). Dalam kebanyakan wanita, jangkitan HPV akan dibuangkan oleh sistem imun. Apabila sistem imun tidak membuang virus, jangkitan HPV yang berterusan boleh menyebabkan sel-sel serviks tidak normal. Lesi ini dikenali sebagai 'prakanser' serviks kerana dengan masa, mereka boleh progres ke kanser servik jika tidak dirawat.

Terdapat banyak jenis HPV. Ada yang berkaitan dengan perkembangan lesi serviks yang boleh menjadi kanser dan dianggap sebagai jenis HPV berisiko tinggi. Dua jenis berisiko tinggi ini (HPV16 dan HPV18) menerangkan kira-kira 70% daripada semua kes kanser serviks di seluruh dunia. Vaksin telah diperkembangkan untuk membantu sistem imun untuk mengenali jenis HPV tertentu. Oleh kerana kanser serviks boleh mengambil beberapa tahun untuk berkembang, badan kawal selia dan agensi kesihatan antarabangsa seperti Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggap lesi serviks sebagai ukuran hasil pilihan untuk kajian vaksin HPV.

Satu pasukan penyelidik Cochrane telah merumuskan hasil 26 kajian dalam 73,428 wanita yang dijalankan merentasi benua selama lapan tahun yang lalu. Kebanyakan wanita dalam kajian-kajian ini adalah di bawah umur 26 tahun, walaupun tiga kajian memasukkan wanita antara 25 dan 45 tahun. Kajian-kajian ini direka dengan baik,  dan wanita yang terlibat dibahagikan secara rawak untuk sama ada menerima vaksin HPV atau plasebo. Ulasan ini menilai bukti untuk dua vaksin: vaksin bivalen yang menyasarkan HPV16 dan 18, dan vaksin quadrivalent yang menyasarkan HPV16 / 18 dan dua jenis HPV berisiko rendah yang menyebabkan kutil alat kelamin. Vaksin baru yang menyasarkan sembilan jenis HPV tidak dimasukkan dalam ulasan kerana ia tidak dibandingkan dengan plasebo dalam kajian terkawal rawak.

Ulasan itu meninjau dua kumpulan orang: wanita yang bebas daripada HPV berisiko tinggi pada masa vaksinasi dan semua wanita tanpa mengira status HPV pada masa vaksinasi. Kesan vaksin diukur sebagai prekursor yang dikaitkan dengan HPV16 / 18 dan prakanser tanpa mengira jenis HPV. Ulasan ini melihat data dari sepuluh kajian yang menilai data lesi serviks di antara tiga setengah hingga lapan tahun selepas vaksinasi.

Tiada kajian telah mengikuti peserta untuk jangka masa yang cukup panjang untuk mengesan kesan pada kanser serviks. Sebaliknya, para penyelidik melihat kesan ke atas lesi serviks. Mereka mendapati bahawa dalam kalangan wanita muda yang tidak membawa HPV, vaksinasi mengurangkan risiko mendapat prakanser. Kira-kira 164 daripada 10,000 wanita yang mendapat plasebo dan 2 daripada 10,000 wanita yang mendapat vaksin tersebut telah mengalami prakanser serviks.

Para penyelidik juga melihat data daripada semua wanita yang dimasukkan ke dalam kajian-kajian tersebut tanpa mengira sama ada mereka bebas daripada HPV berisiko tinggi pada masa vaksinasi atau tidak. Dalam kalangan wanita berumur 15 hingga 26 tahun, vaksin mengurangkan risiko prekanser serviks yang dikaitkan dengan HPV16 / 18 daripada 341 kepada 157 setiap 10,000. Vaksin HPV juga mengurangkan risiko bagi mana-mana lesi prakanser daripada 559 kepada 391 setiap 10,000.

Dalam kalangan wanita lebih tua yang menerima vaksin di antara 25 hingga 45 tahun vaksin HPV tidak berkesan. Ini mungkin disebabkan wanita yang lebih tua besar kemungkinan telah terdedah dahulu.

Bukti juga menunjukkan bahawa vaksin tidak kelihatan untuk meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius iaitu sekitar 7% dalam kedua-dua vaksin HPV atau kumpulan kawalan. Para penyelidik tidak mendapati peningkatan risiko keguguran pada wanita yang menjadi hamil selepas vaksinasi. Walau bagaimanapun, mereka menekankan bahawa lebih banyak data diperlukan untuk memberikan kepastian yang lebih besar tentang kesan sampingan yang sangat jarang berlaku dan kesan vaksin pada kadar kelahiran mati, dan bayi yang dilahirkan dengan kecacatan pada mereka yang hamil semasa vaksinasi.

Penulis utama Cochrane, Dr. Marc Arbyn, dari Unit Cancer Epidemiology, Pusat Kanser Belgium, Sciensano, berkata: "Penemuan ulasan ini harus dilihat dalam konteks kajian pengawasan global yang banyak yang telah dijalankan oleh Jawatankuasa Penasihat Global mengenai Keselamatan Vaksin dari WHO sejak vaksin itu dilesenkan. Jawatankuasa ini membuat kesimpulan bahawa profil risiko-faedah vaksin HPV propilaksis tetap menggalakkan dan menyatakan bahawa kebimbangannya mengenai tuntutan yang tidak sewajar terhadap bahaya vaksin tidak mempunyai bukti biologi dan epidemiologi, dan yang mungkin menjejaskan keyakinan orang ramai. Pada masa yang sama, Jawatankuasa menggalakkan pihak berkuasa kesihatan untuk meneruskan pengawasan dan pemeriksaan untuk peristiwa buruk yang mungkin berlaku. "

Dr Jo Morrison, Perunding Onkologi Ginekologi di Hospital Taman Musgrove, Somerset, UK, berkata: "Vaksinasi bertujuan untuk memacu sistem imun untuk menghasilkan antibodi yang dapat menyekat jangkitan HPV semula jadi. Data-data ini menunjukkan bahawa imunisasi terhadap jangkitan HPV melindungi daripada prakanser serviks, dan kemungkinan besar ini akan mengurangkan kadar kanser serviks pada masa akan datang. Walau bagaimanapun, ia tidak dapat menghalang semua kanser serviks dan ia masih penting untuk menjalani pemeriksaan rutin, walaupun anda telah diberi vaksin. "

Beliau bertambah: "Kanser serviks boleh mengambil masa bertahun-tahun untuk membesar berikutan jangkitan HPV dan perkembangan lesi prakanser, oleh itu kajian susulan jangka panjang diperlukan untuk mengetahui kesan vaksinasi HPV terhadap kadar kanser serviks."

  

Nota editor:

Petikan penuh: Arbyn M, Xu L, Simo C, Martin-Hirsch PPL. Vaksinasi prophylactic terhadap papillomavirus manusia untuk mencegah kanser serviks dan prekursornya. Pangkalan Data Cochrane Ulasan Sistematik 2018, Isu 5. Seni. No.: CD009069. DOI: 10.1002 / 14651858.CD009069.pub3.

Pecahan keputusan oleh subkumpulan wanita:

Wanita yang hrHPV DNA negatif (hanya data keberkesanan untuk wanita berumur 16-26 tahun)

Vaksin HPV mengurangkan hgCIN yang dikaitkan dengan HPV16 / 18 daripada 164 / 10,000 kepada 2 / 10,000 (kepastian yang tinggi). Mereka juga mengurangkan mana-mana prakanser tanpa mengira jenis HPV daripada 287 / 10,000 kepada 106 / 100,000 (kepastian tinggi). Vaksin HPV juga melindungi terhadap AIS yang berkaitan dengan HPV16 / 18 (daripada 9 kepada 0 setiap 10,000) dan mana-mana AIS (daripada 10 kepada 0 / 10,000) - kepastian yang sederhana untuk kedua-dua hasil AIS.

Wanita yang HPV16 / 18 DNA negatif vaccines

Kesan vaksin HPV terhadap risiko prakanser berbeza dengan kumpulan umur. Dalam wanita yang lebih muda, vaksin HPV mengurangkan prakanser yang berkaitan dengan HPV16 / 18 daripada 113 kepada 6 / 10,000 (kepastian yang tinggi). Vaksin HPV menurunkan sebarang prakanser daripada 231 kepada 95 / 10,000 (kepastian yang tinggi). Dalam wanita yang berusia lebih dari 25 tahun, vaksin mungkin menurunkan prakanser yang dikaitkan dengan HPV16 / 18 daripada 45 kepada 14 / 10,000 (kepastian sederhana).

Wanita tidak dipilih oleh status DNA HPV

Dalam  wanita yang divaksinasikan pada 15 hingga 26 tahun, vaksin HPV menurunkan prakanser yang dikaitkan dengan HPV16 / 18 daripada 341 kepada 157 / 10,000 (kepastian yang tinggi) dan mana-mana prakanser daripada 559 kepada 391 / 10,000 (kepastian tinggi).

Dalam kalangan wanita yang lebih tua yang divaksinasikan di antara 25 hingga 45 tahun, kesan vaksin HPV pada prakanser adalah lebih kecil, dan ini mungkin disebabkan oleh pendedahan dahulu terhadap HPV. Risiko prakanser yang dikaitkan dengan HPV16 / 18 mungkin menurun daripada 145 / 10,000 pada wanita yang tidak divaksinasi kepada 107 / 10,000 setelah vaksinasi HPV (kepastian sederhana). Risiko  mana-mana prakanser kemungkinan  sama diantara yang tidak divaksinasi dan vaksinasi (341 / 10,000 berbanding dengan 356 / 10,000, kepastian yang sederhana).

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi,

Jo Anthony
Pegawai Kanan Media dan Komunikasi, Cochrane
M +44(0) 7582 726 634 E janthony@cochrane.org or pressoffice@cochrane.org

Dr. Marc Arbyn:
Epidemiologist
Unit of Cancer Epidemiology, Belgian Cancer Centre
Sciensano
Juliette Wytsmanstreet 14
B-1050 Brussels
Belgium
Dr. Jo Morrison:
Consultant in Gynaecological Oncology
Department of Gynaecological Oncology
Musgrove Park Hospital
Taunton and Somerset NHS Foundation Trust, UK
jo.morrison@tst.nhs.uk

Mengenai Cochrane

Cochrane adalah rangkaian global yang bebas yang terdiri daripada penyelidik, profesional, pesakit, penjaga dan orang yang berminat dengan kesihatan.

Cochrane menghasilkan ulasan yang mengkaji semua bukti yang  terbaik yang dihasilkan melalui penyelidikan dan membuatkan ia lebih mudah untuk memaklumkan keputusan tentang kesihatan. Ini dipanggil ulasan sistematik. Cochrane adalah sebuah  organisasi yang bukan untuk keuntungan yang bekerjasama dengan rakan usaha  daripada lebih 120 buah negara untuk menghasilkan  maklumat kesihatan yang boleh dipercayai, boleh diakses yang bebas daripada penajaan komersial dan konflik kepentingan yang lain. Kerja kami diiktiraf sebagai mewakili standard emas antarabangsa untuk maklumat berkualiti tinggi, yang dipercayai.

Dapatkan maklumat lanjut di cochrane.org
Ikut kami di Twitter @cochranecollab

Sekiranya anda seorang wartawan atau ahli akhbar dan ingin menerima makluman berita sebelum penerbitan dalam talian atau jika anda ingin mengatur wawancara dengan penulis, sila hubungi pejabat akhbar Cochrane:  pressoffice@cochrane.org

Diterjemahkan oleh Nila Pillai (RCSI & UCD MALAYSIA CAMPUS, (formerly known as Penang Medical College) Disunting oleh Tan May Loong (RCSI & UCD MALAYSIA CAMPUS, (formerly known as Penang Medical College)