Ulasan rencana

Ulasan Rencana :Tambahan zat besi harian untuk meningkatkan kesihatan dalam kalangan wanita yang datang haid

Ulasan Cochrane memberi panduan jika suplemen zat besi pada setiap hari menunjukkan manfaat untuk wanita

Kekurangan zat besi adalah kekurangan zat besi yang disimpan di dalam badan dan anemia adalah disebabkan oleh tahap rendah hemoglobin - sel-sel darah merah yang sihat - dalam darah. Kekurangan zat besi dan anemia adalah masalah lazim di seluruh dunia, terutamanya di negara-negara berpendapatan rendah dan di kalangan wanita dalam semua konteks. Sekitar satu pertiga wanita yang tidak hamil di seluruh dunia mengalami anemia. Tahap besi yang rendah boleh menyebabkan anemia pada akhirnya. Anemia kekurangan zat besi merosakkan kesihatan dan kesejahteraan wanita, dan zat besi tambahan – dalam bentuk tablet, kapsul, sirap atau titisan yang mengandungi besi - adalah intervensi yang lazim digunakan untuk mencegah dan merawat keadaan ini.

Sekumpulan penulis Cochrane yang berpangkalan di Australia, Kanada, dan United Kingdom bekerjasama dengan Cochrane Developmental, Psychosocial and Learning Problems Group untuk menyiasat manfaat kesihatan pengambilan besi tambahan secara oral sekurang-kurangnya lima hari seminggu, bagi wanita dalam usia reproduktif  yang tidak hamil (wanita yang masih datang haid), berbanding dengan tidak mengambil zat besi. Keputusan ulasan ini melibatkan 67 kajian dengan 8506 peserta.

Terdapat bukti bahawa suplemen zat besi mengurangkan kelaziman anemia dan kekurangan zat besi, dan menaikkan tahap hemoglobin dalam darah dan di dalam simpanan besi. Suplemen zat besi meningkatkan risiko, kesan sampingan gastrousus bersimptomatik dengan jelas.

"Suplemen harian zat besi sebanyak 30-60 mg tablet unsur besi untuk dewasa dan wanita remaja bukan idea yang buruk. Ia telah didapati berkesan mengurangkan kelaziman penyakit anemia dan kekurangan zat besi, meningkatkan hemoglobin dan besi kedai, meningkatkan prestasi senaman dan mengurangkan keletihan simptomatik.Walau bagaimanapun manfaat ini datang dengan peningkatan sembelit dan sakit perut, yang perlu diambil kira oleh individu dan doktor, "kata Michael Sze Yuan Low, penulis utama Ulasan Cochrane ini."Ini adalah satu penemuan penting, dengan bukti yang baik di sebaliknya. Ulasan ini telah baru-baru dipetik dalam garis panduan Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengenai Suplemen zat besi harian dalam wanita dewasa dan gadis remaja ' di mana ia akan membantu memacu polisi masa depan dan penjagaan klinikal.

Baca lanjut Ulasan Cochrane penuh

https://www.cochrane.org/news/featured-review-iron-supplementation-taken-daily-improving-health-menstruating-women

Diterjemahkan oleh Nila Pillai. Disunting oleh Tan May Loong (Penang Medical College)