Ulasan Rencana

Intervensi berasaskan sekolah untuk mencegah HIV, jangkitan kelamin dan kehamilan dalam kalangan remaja

Adakah intervensi berasaskan sekolah dapat mencegah HIV, jangkitan kelamin, dan kehamilan? Inilah soalan yang di tanya oleh penyelidik dari University of York, South African Medical Research Council, dan Stellenbosch University dalam Ulasan Cochrane yang diterbitkan.

Remaja yang aktif seksual di beberapa negara, terutamanya wanita muda, mempunyai risiko yang tinggi untuk dijangkiti HIV dan lan-lain penyakit kelamin( STIs); sementara, kehamilan awal yang tidak diingini juga boleh memberi kesan buruk kepada kehidupan orang muda. Program kesihatan seksual dan reproduktif berasaskan sekolah diterima secara meluas sebagai satu pendekatan untuk mengurangkan  tingkah laku yang berisiko tinggi, memandangkan persekitaran sekolah memainkan peranan yang penting dalam pembangunan anak-anak muda.Program seksualiti berasaskan kurikulum adalah popular di banyak negara dan, manakala terdapat beberapa bukti bahawa ia boleh meningkatkan pengetahuan dan mengurangkan risiko untuk dilaporkan sendiri, ulasan ini menilai bilangan orang muda yang dijangkiti STI termasuk HIV, dan  kehamilan remaja.

Kumpulan pengarang bebas melibatkan lapan kajian kelompok rawak, dengan sejumlah lebih daripada 55,000 peserta, untuk menilai kesan intervensi berasaskan sekolah.Para pengarang melibatkan kajian yang dijalankan di sub-Sahara Afrika, Amerika Latin dan Eropah; enam kajian menilai intervensi berasaskan sekolah, manakala dua program berasaskan insentif dinilai bertujuan untuk menggalakkan pelajar untuk tinggal di sekolah.

 â€śMemandangkan kajian sedang dijalankan, program pendidikan dengan sendirinya tidak mungkin mempunyai kesan ke atas jumlah orang muda dijangkiti HIV, STI lain atau jumlah kehamilan," kata Dr Amanda Mason-Jones dari Universiti York, pengarang utama kajian semula, "terutamanya jika kondom dan pil atau lain-lain peruntukan perkhidmatan kesihatan juga tidak disediakan secara meluas kepada orang-orang muda."

Ulasan menunjukkan bahawa dalam kajian yang menyediakan insentif, seperti pakaian seragam sekolah percuma atau bayaran tunai kecil untuk anak-anak muda yang tinggal di sekolah itu, manakala tiada perubahan yang pasti dalam bilangan jangkitan HIV, satu kajian menunjukkan pengurangan dalam jangkitan STI lain, dan secara keseluruhannya terdapat pengurangan ketara dalam kehamilan remaja, walaupun bukti yang lebih berkualiti tinggi masih diperlukan untuk mengesahkan ini.

"Kajian-kajian sebelum ini telah memberi tumpuan kepada hasil yang dilaporkan sendiri sahaja. Kajian kami adalah ulasan pertama dan meta-analisis yang melibatkan hanya hasil biologi yang boleh diukur, "Dr Mason-Jones mteruskan. "Adalah jelas bahawa kita memerlukan lagi penyelidikan berkualiti tinggi dijalankan di kawasan ini supaya pembuat dasar boleh dimaklumkan dengan lebih baik tentang cara terbaik untuk menjaga anak-anak muda, terutamanya perempuan, dalam pendidikan untuk lebih lama.Sekolah atau kemudahan pendidikan dan latihan lanjut boleh menyediakan persekitaran yang positif untuk maklumat dan panduan mengenai hubungan yang sihat, tetapi ini perlu digabungkan dengan perkhidmatan kesihatan yang sesuai yang memenuhi keperluan anak-anak muda dan membantu meningkatkan peluang hidup mereka. "

Ulasan Cochrane  telah diselaraskan oleh Kumpulan Cochrane Berjangkit Penyakit (Cochrane Infectious Diseases Group) ( (CIDG), yang berpusat di Sekolah Perubatan Tropika Liverpool. The CIDG telah beroperasi sejak tahun 1994, yang diketuai oleh Profesor Paul Garner, dan disokong oleh lebih daripada 600 pengarang dari 52 negara.

Diterjemahkan oleh Nila Pillai (Penang Medical College). Disunting oleh Tuan Hairulnizam Tuan Kamauzaman (Universiti Sains Malaysia). Untuk sebarang pertanyaan mengenai terjemahan ini sila hubungi nila@pmc.edu.my.