Penyakit buah pinggang


Kranberi (biasanya dalam bentuk jus kranberi) telah digunakan untuk mencegah jangkitan saluran kencing ('urinary tract infection', UTI). Kranberi mempunyai sejenis bahan yang mampu menghalang bakteria daripada melekat kepada dinding pundi kencing. Ini mungkin boleh mencegah jangkitan pundi kencing dan UTI lain. Ulasan ini merangkumi 24 kajian (4473 peserta) yang membandingkan pengunaan produk kranberi dengan rawatan kawalan atau alternatif. 

Diuretik kawasan lengkung (loop diuretik) untuk pesakit yang menerima pemindahan darah
Pemindahan darah sering dirumitkan oleh penahanan air dalam tubuh, yang boleh memburukkan lagi fungsi paru-paru, fungsi jantung dan / atau fungsi buah pinggang. Diuretik kawasan lengkung (loop diuretik), iaitu ubat-ubatan yang mengurangkan kandungan air dalam tubuh dengan menjadikan buah pinggang mengeluarkan lebih air kencing, dianggap dapat mencegah penahanan air. 
https://www.cochrane.org/ms/CD010138/

Apakah isunya? Jangkitan pundi kencing dan buah pinggang (jangkitan saluran kencing -UTI) sering berlaku pada kanak-kanak terutamanya dalam kalangan kanak-kanak perempuan. Ia mengakibatkan gejala penyakit yang tidak menyenangkan seperti muntah, demam dan keletihan. Pada sesetengah kanak-kanak kerosakan buah pinggang boleh berlaku, sebagaimana penyakit boleh berulang.